Att drabbas av Cancer…

“Det gäller väl helt enkelt att bestämma sig från dag 1 för att inte låta en sjukdom förgöra ens liv. Att inte låta det bryta ner en. Det är nog det enda rådet jag kan ge. KICK SOME ASS liksom”

Hej alla fina!

Tiden går och nya året har börjat bra för min del, hoppas ni alla känner detsamma och att era målsättningar går i uppfyllelse! För mig består vardagen av fortsatta förberedelser och att tjäna in kosingen såklart=) När saker och ting går bra och pusselbitar börjar falla på plats så är det precis som att man befinner sig i en fantasivärld, i sin egen bubbla! Men detta inlägg idag ska istället handla om verkligheten och en vän till mig, Tove Skoog.

Tove och jag har jobbat tillsammans på posten som stans coolaste brevbärare, dock så förändrades hennes liv drastisk i maj 2012. Det var då hon fick diagnosen AML (akut myeloisk leukemi). Detta hände samtidigt som jag och Patrik drog till USA på vårt cykeläventyr. Idag kämpar hon fortfarande och jag vill nu dela med mig av hennes verklighet såsom hon har berättat för mig.

Tove fick diagnosen efter ett benmärgsprov och som man kanske förstår på namnet så betydde det att behandlingen måste sättas igång omedelbart. Här blev det cellgiftsbehandling för Tove under 5 dagar som efterråt visade att hon behövde ytterligare 2 st “omgångar”. I detta skede kan det räcka för många men i Toves fall var det aktuellt med en stamcellstransplantation då leukemin var elakartad. Nu började jakten på en fungerande donator som matchade hennes profil. Det första man gör här är att se till syskon, men helsyskon har en chans 1 på 4 till att matcha. Det är här Tobiasregistret kommer in i bilden (länk) och tack vare denna fick Tove en transplantation ifrån en belgisk kille några år yngre än Tove. En transplantation av denna typ kräver inget ingrepp utan en liten påse kopplas till patientens central ven kateter, det är även här som Toves värden tagits och som hon fått blod och blodplättar vid behov.

Både cellgifter och stamcellstransplantation är väldigt krävande behandlingar och tar mycket på en som människa, både fysiskt och psykiskt. I den första fasen känner man sig ofta illamående,trött, hängig, dålig aptit och väldigt luktkänslig. Feber är inte helt ovanligt heller men på Tove blev det ögonen som fick ta smällen. Under 2 dagar kunde hon inte öppna dem pga att slemhinnorna blivit skadade. Sen så har vi ju också dilemmat med håravfall och i viss mån fransar och ögonbyn.

Om man tycker att det verkar tufft så är det bara barnet mot vad som väntade Tove efter transplantationen. Från slemhinnorna i ögonen som strejkade, blev det nu ALLA slemhinnor i hela kroppen. Tänk dig att inte kunna äta,dricka eller svälja på 3 veckor med ett konstant illamående och kräkningar 18 av dem dagarna. Organ som magen,tarmar,lungor, njurar och hjärta påverkas negativt. Du mår så dåligt att ditt immunförsvar är nästan obefintligt, vilket leder till skyddsisolering med allt vad det innebär. Infektionsrisken är skyhög! Låter inget vidare va?

Dagens läge för Tove är göra ytterligare en cellgiftsbehandling och sen fylla på med vita blodkroppar, som finns nedfrusna från donatorn. Där står vi idag och vi alla hoppas all lycka och styrka vi har till en underbart härlig tjej!

Denna genomgång fick jag av Tove för snart en vecka sedan och det tog mig flera genomläsningar för att försöka få alla känslopusselbitar på plats. Jag blir väldigt arg, ledsen och har väldigt svårt att försöka få in detta i mitt huvud underkategorin “verklighet”. Allting känns som en otäck saga som jag får berättad för mig. Men allt efterssom jag läser Toves text ytterligare gånger ser jag det som fanns där till en början, men som blir allt starkare. Jag känner att Tove är väldigt påläst och är sjukt målinriktad, hon vet vart hon vill och ger inte upp! Det känns nästan lite som om hon tröstar mig igenom detta och hur bra egenskap är inte det? Bara svaret på frågan om vilket råd hon kan ge andra i samma sits: KICK SOME ASS! Man får inte låta der bryta ner en eller förgöra ens liv. Bara hämta nya krafter och kämpa mer!

Med en lyckad behandling så återstår årliga kontroller i upp till 10 års tid för Tove.

Jag översätter detta till mitt egna språk och säger till mig själv. Acke, om du cyklar jorden runt och stödjer cancerfonden kommer Tove och många andra att stärkas i deras fight mot “det orättvisa”. I det facket vill jag placera cancer, en orättvis och dum grej som vi tillsammans ska jobba emot för att BESEGRA!

Med den här texten vill jag inte skrämma någon utan bara sprida kunskap som jag tror inte många innehar. Kunskap som hjälper oss och tar oss igenom livets svåra stunder!

Stöd Cancerfonden!

www.cancerfonden.se

Har du funderat på att donera stamceller? Ta en titt på Tobiasregistret:

www.tobiasregistret.se

 

 

DreamBig!

m/__(”,)__m/

Tyckte du om vad du läste?
Mitt cykeläventyr jorden runt gör jag för att samla in pengar till drabbade/anhöriga av cancer (Cancerfonden) samt för att motarbeta hajfensindustrin (Seashepherd). En gåva genom en donation är värd mycket, ingen gåva är för liten<3Gör detta till en kul grej, donera 200 kr och du får ett personligt Riktigt vykort av mig:)Klicka här

Det här inlägget postades i Acke, cykel och världen, 2013. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att drabbas av Cancer…

  1. Elin skriver:

    Tove <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>