Fez, Marocko

Dag 191, 12146  km

Klicka här för en karta över min pågående rutt jorden runt!

IMG_0687_800x600

Bonjour!

…Får man faktiskt säga på denna sida av världen. Marocko i sitt ess, cykling i sitt ess ger en ekvation lika med Acke i sitt ess. När jag beger mig ut på den perfekta cykeldagen så är naturen spektakulär och ofta har jag en känsla om att vara ensam i det stora hela på något sätt. Den känslan har jag haft inom mig varje dag i denna alltmer intressanta del av världen. En kort båtsväng på 1 timme, klockan tillbakavriden lika länge och en helt ny värld har öppnat sig. Så ja,,min Afrika del har börjat riktigt bra!

Att få stå högst uppe på Gibraltarklippan och blicka ut mot vattnet, där i se både Europa och Afrika påminde mig om en sak. Jag har nu faktiskt cyklat över en hel världsdel! Jag minns i skolan när vi hade ett föredrag ifrån en kille som cyklat just hit, att jag nu skulle sitta här själv och ha utfört samma bedrift…Det hade jag inte trott vid den tidpunkten! Man vet aldrig vart din väg leder någonstans, bara kom ihåg att om di vill något riktigt mycket så är det värt att kämpa för!
De berömda aporna uppe på stenen höll mig underhållen en stund minsann, söta och så hemskt mänskliga ibland! Jag passerade turistbuss efter turistbuss med “lata” pensionärer,haha. Fast det var nog mer jag som var lite tokig då lutningnen uppför var i brantaste laget. Men det gick ju bra ändå! Innan jag lämnade Gibraltar plockade jag på mig en karta över Marocko, samma stil som innan dvs Michelin, men i en stor skala. Jag började redan då förstå lite hur naturen skulle vara. Svårt att cykla fel helt enkelt:)
Mot Algeciras och köp av biljett var inte det helt lättaste. Det var många företag (8st!) med olika priser samt afrikanska “hjälpsamma” människor som ville ha dricks för att de visade en vart man köpte biljett. Som om inte skylten “Tickets” var stor nog. En plåt för 25 euro blev det för mig som fick kliva ombord rätt så omgående. Man kan inte direkt kalla det folktätt då det var jag och 5-6 stycken till denna färd, så polisen som stämplar passen hade det väldigt lugnt. Men fjärilarna i min mage var då inte lugna…

Jag rullade i land kikandes uppåt. Massiva berg att ta sig förbi just efter kustlinjen. Jaha, upp o trampa då. Klockan var 4 på eftermiddagen, vilket innebär att jag hade ca 1 timme kvar av dagsljuset. I och med att klockan vridits tillbaka så stiger solen upp strax efter sju och går ner strax efter 17 om dagarna, så där har jag min chans att ta mig någonstans. Att tälta är minsann ingen match då plats finns för sjuttielva dussin elefanter i naturen:) Skönt tycker jag! Jag fick faktiskt också lite sällskap under min första frukost av en vandrande pinne som dansade i vinden, jag sa hej och släppte iväg kraken igen:)

IMG_0655 (2)_800x585

Spektakulära dagar ja! Jag har cyklat 12 mil om dagen fram tills nu och det var egentligen bara den första dagen som bjöd på vägunderlag som var sådär. Jag passerade många lastbilar som höll till i ett stort brytningsområde och försökte se och ta in så mycket som möjligt. Vid lunchtid stannade jag vid en militärbas och “tjöta” lite med grabbarna. “SWEDEN, Oh ZLATAN IBRAHIMOVIC!” jo, det stämmer det. Trevliga killar som bjöd mig på lunch, men tyvärr inte fick vara med på kort i uniformen. Dagen flöt sedan på och jag slog läger uppe i en liten skogsdunge.
Mot natten kryper tempen ner till 3-4 grader och under dagen är det ca 22-23 som varmast, bara att cykla vidare söderrut så blir det bättre inom någon vecka. Min andra morgon bjöd på frost och det kändes sisådär att krypa ut ur tältet. Men jag fick snabbt värme igen efter att ha träffat på Alex, en amerikansk cyclist som letar sig runt med Lissabon som start och mål. Supertrevlig som du kan följa här Alex bike tour
Bergen blev till mer skogslandskap, jag blir ivrigt påhejad av både barn och vuxna samt provar på “streetfood” i form av frukt och nötter. Jag nådde Rabat längs östkusten i Torsdags och här var tanken att fixa visum till Mauretanien via ambassaden. Men oturligt nog hade de stängt under fredagen och hela helgen så det satte mig i en liten sits.,,.på med tankemössan. Jag var inte alls sugen på att ödsla 3 dagar i väntan på detta så jag bestämde mig för att ta mig till Fez för att sedan 1. Ta tåg/buss tillbaka till Rabat 2. Fixa visumet 3. Ta buss/tåg tillbaka till Fez och fortsätta där jag var. Det kändes som en helt ok lösning så jag satte fart tillbaka västerut igen. Jag minns särskilt biten mellan Khemisset och Meknes som helt otroligt! Strax norr om sistnämnda staden så spanade jag in något lite speciellt. Volubilis är ruiner som är ca 2000 år gamla och finns med på Unescos världsarvslista. Ruinerna ligger längs med en sluttning och blickar ut över landskapet och skapar en härlig inramning. Att gå loss med kameran här var som att slänga torsk till krokodilen! Grymt roligt och vackert. Skönt att också få känna riktig värme igen då det närmade sig 30 grader. 2 timmar här och sedan cyklade jag vidare mot nya vyer. Mycket upp och ner blev det in till Fez där jag nu sitter och skriver till er där hemma:)

Som ni ser så stortrivs jag än så länge med ännu fler häftiga äventyr framför mig. Atlasbergen och öknen ligger närmast. Men man ska inte förglömma det visum som jag ska införskaffa mig på tisdag. Idag, söndag gick det inga bussar till Rabat ch min cykel fick inte åka tåg. Så imorgon bitti tar jag bussen tillbaka dit. Sedan gäller det att ställa sig i kö till ambassaden runt kl. 6.30. Dörrarna öppnas kl.8 och då kommer det vara minst 50 personer där i något som inte alls ser ut som en kö:) Armbågarna kommer vara vassa och många kommer gå tomhänta därifrån då det stänger kl. 11. Men jag tänker vara där med min bok i god tid:) Med mig har jag 380 dirham (100 dirham=80 svenska kronor),pass, kopia på pass & entrestämpel till marocko, 2 fotokopior och dokument med mina uppgifter. Jag kommer att betala en kille 10 darham för att hjälpa mig att fylla i ansökan då den är på franska samt det går snabbare. Sedan får jag återkomma ca halv 3 och få mitt nystämplade pass tillbaka med förhoppning om att startdatumet stämmer med det jag skrev. Detta kan vara lite jeopardy ibland:P. Detta är alltså hur det ska gå till, hur det verkligen blir återstår att se. Men jag är taggad som vanligt:D

Jag vill verkligen framhäva banken SEB med min kusin Jocke i spetsen som har kommit in med en generös gåva till min insamling! Helt otroligt snällt som också inte är den enda i sitt slag. Jag har redan 4 vykort att skicka iväg så snabbt jag får ett internet som kommer överens med min telefon. Förhoppningsvis denna eftermiddag. Flertalet bilder denna vecka att iakta och kom ihåg, jag kunde nog tagit många många fler! Så det tycker jag är en stark anledning till att följa Airbourne under det största äventyret/utmaningen hittils; att cykla ner till Ghana!

Ha en trevlig första advent allesammans!

DreamBig!

m/__(”,)__m/

Tyckte du om vad du läste?
Mitt cykeläventyr jorden runt gör jag för att samla in pengar till drabbade/anhöriga av cancer (Cancerfonden) samt för att motarbeta hajfensindustrin (Seashepherd). En gåva genom en donation är värd mycket, ingen gåva är för liten<3
Gör detta till en kul grej, donera 200 kr och du får ett personligt Riktigt vykort av mig:)Klicka här

Det här inlägget postades i Acke, cykel och världen, 2013. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fez, Marocko

 1. Frida skriver:

  Wow! Dina foton är helt magiska! Funderat på att börja jobba som fotograf efter ditt äventyr? Eller göra en fotobok över din resa? Jag skulle köpa ett helt gäng på en gång! :)

 2. Acke skriver:

  Tack Frida:) Njae så jobbar nog inte jag:) Men gillar korten jag tar. Tanken är att sälja de bästa motiven som signerade Canvas senare, där “vinsten” går till cancerfonden/seashepherd:)

 3. Darla skriver:

  Finally i quit my day job, now i earn a lot of
  money on-line you should try too, just search in google – bluehand roulette system

 4. Christy skriver:

  How could any of this be better stated? It coludn’t.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>