Geysrar & Greijer !!

25e Juni

Madison, Yellowstone nationalpark, Wyoming.

Hej…splash…jag ville….splash…skriva..splash…ähhh…Myggsäsongen har kommit till Yellowstone så bäst att ta skydd:) Ärligt talat så är vi väl lite osäkra på om den nånsin lämnar, inte ens under vintern. Så är känslan i allafall! Just nu är det bara någon timme sen vi stod öga mot öga med en Bison bara några meter bort! Hur stavar man till den känslan? H-Y-P-E!! Men nu när vi förhoppningsvis fångar er uppmärksamhet lite grann så hoppar vi på hästen där vi band den senast.

Lite upp och lite ner…Så kan man beskriva känslan av starten av vår 6e delstat Wyoming. Benen fick varva på som vanligt och vi körde vår grej. Nötterna slank ner och bönorna/tortillabröden smakar fortfarande godast! Började helt ok helt enkelt:) Bland annat så tog vi oss upp till passets näst högsta topp på dryga 9500 fot. En perfekt lunchplats där vi hade sällskap av 2 israeler (jajamensan, dom åt hummus) och en Kim från Australien. Vad vi minns av henne var att även hon tragglar sig runt på en Kona-cykel precis som vi:) Go Go Go! Nedförsbacken blev så snabb att vi hoppar till nästa dag. I pluttstaden Saratoga med drygt 1000 invånare är det numera ett måste att stanna om man har vägarna förbi. Vi började med att slajda in på SPA-stuket och besöka en varm källa som är öppen dygnet runt (gratis såklart). Vattnet här varierar mellan 40-50 grader! I den varmaste delen kom man inte ens i=) Passande nog slingrade sig lokala floden precis bredvid så kan kunde gå emellan för att skapa sig sin egna perfekta tillvaro. Vi låg där och njöt samtidigt som kroppen (läs benen) fick sig en grym återhämtning. Till sällskap denna dag hade vi en hel buss med showartister som kallade sig “Marsch Fourth Marsching band”. Sid, som vi pratade mest med, showade omkring på styltor i bandet:) De verkade vara ett glatt gäng och spred roliga historier om deras hemstad Portland. En riktig cykelstad! Här kan man cykla naken om man vill:)

En skön och välbehövlig dusch efter det och vi styrde mot stadens mikrobryggeri för att prova lite nytt samt kolla in NBA finalen mellan Miami Heat och Oklahoma City Thunder. Här säger jag bara TACO-TUESDAY! 2 tacos och en öl för under 4 dollar. Då procenten var rätt hög blev det lite väl lulligt senare när vi slog upp tältet:) Men vilken god öl! Betongkepsen dagen efter var klart värt det!

Ny dag och nya mål! Landskapet är fortfarande underbart att glida igenom men mot slutet av dagen blev vägen väldigt dålig. Koncentrationen var på helspänn för att man inte skulle fastna i spår i vägen eller tappa balansen pga alla hål. Men bra som vi är klarade vi av det med:) Vi nådde staden,samhället,byn,,.,…,,.hmm.,.,,.vad är mindre än by? Vi kör med “kvarteret” Lamont. Här fanns ett cafe och en kvinna vid namn LB. På hennes gård fanns släpet till en lastbil uppställd innehavande 2 sängar, bord+stolar och elektricitet. Tillhörande utedass (utan tak) och kylskåp/frys för dagen fylld med Marshmallows, ost och mjölk:) Lägg därtill skylten “Bicyclists Welcome” och kakan är bakad:) Indiantält var också ett alternativ men hål i taket gjorde myggen lite för intima. Kul grej helt enkelt!

Mätta tog vi oss därifrån och rullade vidare genom landskap med röda berg och stora vidder. Cowboys och indianer! Ranch efter ranch dök upp lite här och var. Sen vips blev det Sveriges nationaldag med! Så vi kastade om ordet vips till visp,.,.grädde:) Det tillsammans med jordgubbar & mjölk ägnade vi till vårt bästa lands stolthet! Patrik bar sin svenska flagga på cykeln hela dagen och mumsade i sig godis “swedish fish” som finns att köpa här (Made in Canada haha). Glad att vara svensk:)

Nära nu till en av höjdpunkten på resan! Men för att ta sig till Yellowstone krävdes ännu en stigning i 9000 fots klassen och lite vägarbeten att korsa. Vägen byggdes om så standard är att cyklister får skjuts av en lastbil ett par km pga skicket på vägen. Men då det var lördag missade vi den chansen. Tur att våra däck är fräscha! Vi tog oss igenom det grova gruset och inget kunde stoppa oss nu! Nästa morgon flög vi upp ur tältet (inte patrik för han är morgontrött:) ). Grand Teton nationalpark passerade vi först med en försmak av vad som komma skall. Berg, sjöar och skog i stt bästa ess! Huvudet och ögonen gick i virrvarv överallt för att hinna se allt och att cykla en sån här dag är inte speciellt svårt!
Väl inne i Yellowstone blev första dagen en lugn och fin kväll. Vi köpte lite glass, fyllde på med lite lokala öl & chips. Till sällskap fick vi Jamie från staten Iowa som vi hade en hel del roliga samtalsämnen med, bland annat toalettrutiner:) Man blir lite konstig så här ute på vägarna och tur är väl att vi alla är typ likadana:)

Med lite sömn på det var det dags att utforska parken ännu mer! Vi varvade cykling med att spana in geysrar, älgar, bisons och en osprey (fiskljuse typ). Naturen är återigen svår att beskriva i ord utan får ses på bilder och bara låta dem tala sitt egna språk. Den klassiska Old Faithful Geysern spanade vi in tillsammans med ett hundratal andra turister. Just det området fick både mig och Patrik att kvävas lite. Så mycket folk mot vad vi är vana vid! Men det funkade till slut det med och dessa envisa fotande japaner gled vi förbi:)
Första vilda djur lyckoträffen blev en älgfamilj på 3 individer som chillade bredvid vägen. Däremellan kom alltså en hel del olika geysrar och varma källor i de vackraste färger! Ångan värmer en rätt bra så sticka ner ett finger där är inte att rekommendera. Mot dagens slut dök sen en Osprey upp i ett träd. Han satt där en stund, tog en loop runt vattnet och sen tillbaka till sin ursprungliga plats. Tyckte han var kul:)

Mot dagens slut kom då 2 hjordar med bisonoxar! Stora som 3 kor typ! En hjord bestämde sig för att korsa vägen vi stod på när vi betraktade dem på avstånd. Helt plötsligt var inte “avstånd” något avstånd längre. Besten gled dock förbi oss bara några meter bort och vi pustade ut. Även om djuren känns tama så är det långt ifrån sanningen! Vilda djur ska man inte leka med helt enkelt=)

Så det var det ifrån oss denna vecka. 500 mil har vi cyklat hittils och även sprängt 80 km/h i en nedförsbacke:) Kan inte påstå att vi mår sämre denna gång heller:) Ta hand om er där hemma,njut av sommaren och ha kul!

Höres snart igen:)

Det här inlägget postades i På cykel genom USA 2012. Bokmärk permalänken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>