Slanträknande och tillbakatänk..

 

Allting började i USA…Jag och Patrik hade precis tagit oss till Wallawalla,WA, för att fira av 4th of july. På rummet klämde vi lite på Patriks nya sadel av märket Brooks som nu skulle göra livet enklare för hans rumpa:) Brooks är ett historiskt intressant märke och därav medföljde en tidning med viktiga årtal under varumärkets historia. Halvvägs in i tidningen kunde man läsa om ett par äventyrare som alla de använde sadel av märket Brooks. Vad de mer hade gemensamt var att de alla hade cyklat jorden runt. En lampa tändes inom mig…

Det tog mig ca 10 sekunder att få pusselbitar på plats till någonting som skulle kunna bli riktigt stort. Tanken var att cykla jorden runt med min dykutrustning samt hälsa på gamla vänner i deras hem. Detta ska jag göra för välgörenhet för att samla in pengar till ämnen som står mig nära. Jag kände elden börja brinna men försökte sanna mig själv?Kan man göra så? Är det möjligt? Planen var långt ifrån spikad men att leka med tanken och “planera på skoj” höll mina fingrar & hjärna upptagen från det datumet.

Jag och Patrik tog oss ner till San Fransisco och därmed slutförde någonting helt otroligt! 3 veckor senare var vi hemma i Sverige och mitt planerande fortsatte. Jag ville komma såpass långt så jag kunde komma till beslut om detta var möjligt eller inte. Det är nu man tackar någon smart snubbe för internet:) Så lite bloggbesök, utrustningsresearch, mail och budgetplanerande senare kom jag fram till beslutet; KÖR BA!

Jag såg framför mig månader av hårt jobb (och lite tur) för att tjäna ihop skattkistan som behövs för ett äventyr som denna. I ett planerande händer ibland saker som gör ens värld så mycket bättre och finare att vakna upp till. För mig blev det en person och inte vem som helst, Linda Pöldme.
Jag minns när jag läste hennes ansökan till posten och tänkte att hon verkade ju skoj. Vi hann prata ett par enstaka ggr innan USA äventyret men det var först efter en “Ackefika” i Malmköping i september som det blev intressant:) (Att träffas på en fika innebär för många att man träffas på stan och fikar, en “Ackefika” innebär att man spänner på sig de spännigaste spandexkläderna man har och cyklar de 35 kilometrarna till sitt sällskap. Fördelarna är först och främst att man får ta av sig byxorna en stund innan duschen för avslappningens skull, den andra fördelen är just den närbelägna duschen. Då blir livet glatt). Linda är numera min flickvän och stöttar mig till vad som komma skall. Kärlek <3

Välgörenhet var ordet

Att få samla in pengar till cancerfonden och seashepherd känns sjukt inspirerande! Jag tror på konceptet att ha 2 olika inriktningar på välgörenhet för att försöka få med sig en så stor skara som möjligt, om många ger lite har det en betydande mening i slutet!
Min farmor gick nyligen bort i cancer och även den tog min morfar för 7 år sen. Även om det känns tungt att de är borta ur mitt liv är det minst lika viktigt att fokusera på dem som fortfarande kämpar. Visa ditt stöd och stötta cancerfonden!
Så mycket spänning och glädje som den marina världen har gett mig genom åren! Tjurhajar, vackra rev, möjligheten att få jobba på en strand och alla andra vackra varelser där under ger mig så mycket. Dag efter dag gör det mig ledsen att behöva läsa om överfiske, haj- och delfinslakt, föroreningar och människans negativa inverkan på livet under ytan. Att det är så otroligt vackert gör det svårt att förstå hur sårbart det är. Vi vill ta på och känna efter när vi ser någonting som behagar oss. Är du intresserad av det marina livet, som jag själv, måste vi inse att en stor del går med regeln “se men inte röra”. Bland annat hjärnkoraller har en väldigt känslig vävnad som skadas långsiktigt vid endast en touch av mänsklig beröring. Det har att göra med ämnen vi har på huden som korallen tycker är snuskig;) Till ett exempel i djurärlden har vi sköldpaddor som en helt vanlig dag simmar omkring och ska ta sig en tugga av sitt favoritskrovmål, maneten. Men väl i munnen märker den att det var en plastpåse som långsamt kväver den till döds! Kul kul…Visste du att det finns en ö i stilla havet som kallas Garbage Island och är lika stor som Tyskland, enbart bestående av sopor? Denna “ö” har bildats av havets strömmnar tagit med sig skräp och samlat ihop det till ett berg som inte bara är stort till ytan. Det är ett trettiotal meter djupt också. Trevligt va?=)

Jag är medveten om att detta äventyr mycket väl kan bli den sista långtidsvistelsen. Jag kan nog inte riktigt se hur jag ska kunna slå något sådant här i framtiden. Sluta på topp var det va? För bestämd är jag att jag kommer att klara av det. Oförutsedda händelser finns alltid med och är man med i leken får man leken tåla, det vet jag om. Fungerar hjärnan som den ska så kommer det här gå vägen. Den kapaciteten finns inom mig, helt övertygad!

Senaste veckan har bestått av att räkna ut lite “måstekostnader” såsom visum och försäkringar. Försäkringen har jag beslutat att göra som jag alltid gjort och förlänga min hemförsäkring, vilket kostnadsmässigt landar på ca 4000 kr. En helt okej summa där vi svenskar ska vara lyckligt lottade över att vara just från ett så accepterat land världen över. Sjukvård bland annat blir så mycket lättare att få tag i.
I Visumdjungeln så har det visat sig att Europa, delar av Asien och största delen av sydamerika har “glömt låsa toadörren” så att säga så det är bara att traska in. I resten av min stora lekplats så kommer jag använda mig utav turist och transitvisum, förutom Nya Zeeland där det blir ett “work & holiday” för att fixa in kosing=)

Siffror och budget

Att få räkna ut siffror över saker och ting är precis lika viktigt som kul Mitt äventyr är dock ganska svårberäkneligt i hur lång tid det kommer att ta. Men jag tror ändå det är viktigt att göra upp en plan att följa och ha den som grund, men samtidigt veta om att vad som helst kan hända. Jag har räknat med ett snitt på 10 mil de de dagar som jag sitter på sadeln.
Distans: 8000 mil
Antal cykeldagar: 760
Vilodagar: 80
“Lekdagar”: 40 (när jag ska dyka, hiking osv)
Arbetsdagar: 120
Totalt: 1000 dagar dvs 2 år och 9 månader.

Mat:
Jag brukat räkna med ett snitt på strax under 100 kr om dagen och det brukar alltid gå vägen. Så jag har satt siffran på 100 kr (som jag ändå tror kan bli högt) och landar på 100.000:-.

Cykelreparation

Däck, slang, kedja, drev osv kommer behöva bytas ut och jag räknar med attdet går åt 15000 kr i materialkostnad. Här ingår också andra saker som kommer gå sönder/bytas ut tex. Nya kläder, tält osv.

Resor
Att göra jorden runt på en amfibiecykel får bli nästa projektJag kommer i första hand tajma in mina resor över haven med båt (fraktfartyg och vanliga reguljära färjor). Detta pga smidigheten att förhoppningsvis slippa plocka isär cykeln. I andra hand blir det flyg. På sistone har jag läst på mycket om att resa med fraktfartyg och jag tycker det verkar vara en häftig upplevelse! Jag kommer att behöva resa ThailandFillipinerna, FillipinernaMalaysia, MalaysiaAustralien, AustralienNya Zeeland, Nya ZeelandSydamerika, NordamerikaAfrika. För detta räknar jag med en summa på 20.000 kr.

Boende
Mitt tält är ju mitt primära (och kära) hem men då och då kommer jag att behöva betala för boende såklart. Men de nätterna försöker jag hålla nera med hjälp av vänner och hemsidor såsom couchsurfing.com samt warmshowers.org. Kostnaden här räknar jag med 20.000 kr.

Nöjen
Att cykla är det stora äventyret och det största nöjet. Men dyka kostar ju pengar och jag vill även uppleva de länder jag cyklar igenom. Jag har räknat med 45.000 kr i lekpengar.

Visum
Europa, nästan hela Sydamerika och delar av sydostasien är “visumfria” för svenskar men annars så blir det en kostnad för inresa i landet. Jag kommer att använda transitvisum, turist visum och till Nya Zeeland blir det att arbetsvisum. Kostnader beräknar jag till 6000 kr.

Vaccin
Sedan mina tidigare resor så har jag ett gott skydd med ett fåtal sprutor tillkommer samt malariatabletter. Jag räknar med 2000 kr.

Utrustning
Tack vare tidigare äventyr har jag god koll på vilken utrustning som behövs och vad jag behöver uppdatera. Listan på inköp ser ut så här:
Dykutrustning i “resestorlek”: 12.000 kr
Multifuel kök: 1800 kr
Tält: 2000 kr

Reseförsäkring
När jag är ute och reser så förlänger jag min hemförsäkring (som gäller i 45 dagar) plus en separat dykförsäkring via DAN Europe. Min totala kostnad här hamnar på 5000 kr.

Övrigt
Jag anser att denna kolumnen ska vara väldigt överdriven, då man inte alls vet vad som väntar där ute vad gäller överraskningar. Jag räknar också in vardagliga kostnader såsom bränsle till köket, köp av minneskort, internetcafe, kostnad för medtagande av cykel på resor osv. Summan är såklart svårberäknad men jag uppskattar till 40.000 kr.

Jobb på Nya Zeeland
Under mina beräknade 4 månaders jobb på Nya Zeeland så kommer mina levnadskostnader att öka en del men jag räknar med att spara ihop 20.000 kr till.

Sammanlagt så har jag kostnader på 268.800 kr. Jag har planerat så att jag inte har några kostnader ifrån Sverige alls under denna tid.

Inkomst
Min heltidstjänst som brevbärare ger mig en nettolön på 15800 kr. När veckan är slut tar jag på mig taxiuniformen som ger mig 6000 kr i månaden. Som grädde på moset gör jag även en del undersökningar som ger mig ytterliggare 500 kr. Tack vare min målinriktning så tar jag vara på varje chans till övertid jag får så här kan jag med gott samvete räkna in 1000 kr till.
Dessa summor går upp till 23300 kr. För att spara så mycket som möjligt bor jag hos mina föräldrar (mina största sponsorer) och har sparat ner så mycket jag kan på de fasta kostnaderna som uppgår till 2900 kr inklusive allt.
Så 20400 kr kan jag spara varje månad!

Kikar man in på mitt bankkonto idag så kan man läsa att jag har 135.000 kr och då har jag februari, mars & april kvar att tjäna in pengar på. Då kommer jag upp till 196.200 kr. Inkomsten på Nya Zeeland bygger på min skattkista till 216.200 kr.
Jag hoppas på att få hjälp med olika sponsorer/stipendium till ett värde av 55.000 kr vilket gör att jag ba kör!

Det var dagens ord och mer förberedelser följer, det vill jag lova.Vad sägs om budgetplan, packlista och träningsuppdatering? Kör ba!

Avslutar det med ett citat jag fastnat för senaste vecka, istället för mitt gamla vanliga:)

If your dream doesn’t scare you, it’s not big enough
/
Acke

Tyckte du om vad du läste?
Mitt cykeläventyr jorden runt gör jag för att samla in pengar till drabbade/anhöriga av cancer (Cancerfonden) samt för att motarbeta hajfensindustrin (Seashepherd). En gåva genom en donation är värd mycket, ingen gåva är för liten<3Gör detta till en kul grej, donera 200 kr och du får ett personligt Riktigt vykort av mig:)Klicka här

Det här inlägget postades i Acke, cykel och världen, 2013. Bokmärk permalänken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>