Söndag 17 April Tjurhajar, Machete & Mayaruiner, en vanlig dag på jobbeti Pez Maja

Helt otroligt hur fort tiden svischar förbi. Om något snabbare än Mach3 finns så vill jag beskriva tiden som precis det! Denna vecka har fortsatt varit superb. Studerandet for tagits till nästa nivå när bossen har bestämt att jag och enrique ska få lära oss både P.I och C.C som är 2 olika observations tillvägagångssätt. Då är man tydligen duktig:) Detta betyder att vi måste lära oss mycket mera saker än bara koraller till exempel olika sorters alger, svampar och överväxander organismer av olika slag. Blir en tia av tia på rolighetsskalan;)

Vi har också den här veckan börjat nästa steg i själva dykutbildningen som då heter “advanced open water diver”. Det går till så att man väljer 5 specialkurser och ba kör. För vår del blir det:
Boat: Lär sig hur man dyker från olika typer av båtar
Boyancy: Lär sig hur man “flyter neutralt” under vattnet
Deep Dive: Dyka ner till 30 meter
Naturalist: Lär sig lite om olika djur och koraller ( enkelt) :)
Navigator: Navigera med kompass
Dessa kurser ska vara klara nästa vecka så då väntar ett häftigt dyk som går att läsa om följande söndag eller söndagen efter det:) Väl värt att läsa om!

Annars värt att notera är att vi har fått Macheteträning:) Syftet var att vi ska hålla rent buskage bort till våra bungalows men det blir nog mest till att öppna kokosnötter:) Man får ju inte vara dum inte. Jag lovar att göra mitt bästa för att inte hugga av någon kroppsdel, det vore lite trist.
Samma dag var vädrets makter inte riktigt på vår sida och havet kan lättast beskrivas som okontrollerbart. Så det bidde inge dykning då:( Dock första dagen på 2 veckor som det inte funka så det är okej ändå. Det blev en Plan B dag som blev lite dokumentärfilm som heter “end of the line” (handlar om hur vi fiskar på tok för mycket, väl värd att se!) Lite tvätta båten-tid blev det med. Det tog förra veckan ca 15 min men denna vecka utvecklades allt till ett massivt vattenkrig! SKoj som attans!

Nu så äntligen till mitt favoritstycke! Tänkte beskriva i detalj min torsdag som blev…….awsome? Steg upp kvart över 6 och tävlade med Simon om att springa 5 km. Torskade en öl men soluppgången var amazing! inte ett moln och x antal pelikaner flyger tätt över vattenytan. Påminner lite om slutet i Jurassic Park när de sitter i helikoptern på väg hem och tittat ut genom fönstret och ser fåglarna flyga över havet. Frukosten bestod av fattiga riddare och sen väntade morgondyket. I båten på väg ut såg vi en flock flygfiskar som svävade över vattnet, skumt släkte det där..fågel eller fisk?hmm…nåväl…Minuten innan vi skulle hoppa i kom en megastor sköldpadda vid ytan och hälsade på. Inte mig emot?! Sen plaskade vi ner i vattnet. Jag busade lite med min dykkompis Diana och snurrade henne långsamt under vattnet. Hon förstod inte först och började sprattla:) Sen uppenbarade den sig, TJURHAJEN! Den var hur cool som helst och simmade i en halvcirkel fram och tillbaka 2 ggr innan den drog vidare. Hardcore!!! Vi uppskattade den till 2,5-3 meter. Kan erkänna att pulsen skenade lite i alafall:) Väl tillbaka på stranden såg vi några fler barracudor stilla i vattnet, men det börjar bli en vana nu så det var inte så häftigt;) Haha lite bortskämd.. Något som jag inte var med på men som bör nämnas är att den andra båten såg på avstånd en svärdfisk hoppa upp ur vattnet. Något som är extremt ovanligt! Efter dyket tog vi lite kokosmjölk och en mango innan nästa dyk väntade som blev standard efter det första som var tokbra! En siesta i hängmattan och en till mango senare chillade vi på stranden och käkade sen tacos med dessert på kvällen..Wicked!

Nu du Frida Rombo håll i hatten! Då vi äter vegetarisk mat här förutom på helgerna så tänkte jag att det är ganska onödigt att käka kött på helgen, så följande 10 veckor ska jag köra vegetarian fullt ut:) Känns inte speciellt svårt då maten här är hur god som helst! Jag och mina bungalow-buddies Simon och Nick gjorde köttbullar av bönor häromdagen:) Det var kul. Har också börjat lite smått med fågelskådning som är en del av programmet. Min tur kommer nog inom nån vecka:) Intressant!

Vår lediga dag idag för övrigt har vi spanat in mayaruiner och snorklat lite vid en strand en bit “hemifrån”. Svårt att hålla sig ifrån vattnet:)
Jag har också pratat lite och fått tips av ledarna när det gäller min dykinstruktörsutbildning. Det företaget jag hade spanat in (aquanauts i Thailand) är kass så jag skippar det men har fått många tips om ställen i sydostasien som de själva har erfarenhet av. Så det kommer bli av och det känns hur underbart som helst!
Men ja, till nästa vecka får vi se vad som händer! En sak är säker…Rock, dance, dive & smile!

Till sist vill jag berättaq om lördagsnatt som blev lite kaotisk:) Hade en helgo partykväll och drack rom ala karibien. Sen kommer militären på besök på stranden vilket inte är ovanligt då det har spolats upp knark lite då och då  förr om åren så de patrullerar dagligen. Men sen så kommer polisen också, varav ett par stycken döljer sitt ansikte så bara ögonen syns. Alla bär vapen av strl. XXL. Vi får hålla oss i bakgrunden och Tom, en av våra ledare, tar ett snack för att se vad som händer. Det visar sig att det ska ske ett “dropp off” av knark ute i havet som någon vid stranden ska plocka upp. De har sett en större båt på radarn som inte svarar på radioanrop. Så situationen blir spänd minst sagt. Vi satte oss ner en stund och spanade lite (onyktra och glada). Men insåg snabbt att om nånting skulle hända är det kanske inte det bästa att ha sett något med tanke på att polisen döljer sin identitet. Vi gick och la oss ganska snabbt:) Men sitta uppe i månskenet i karibien med en flaska rom kl.3 på natten och vänta på drogsmugglare….Hade man inte trott för nåt år sen:) Hahaha..

Sven är färdig nu men som lite extra smält ost på chipset så kan ni läsa vår officiella blogg om programmet här

Tack för alla meddelanden och kommentarer! Jättekul att höra hemifrån! Tråkigt är att det blir tajt med internettid här borta, men ska försöka svara så gott jag kan!

DreamBig!
Acke

m/__(”,)__m/

Det här inlägget postades i Mexico 2011. Bokmärk permalänken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>