Tan-Tan, Västsahara

Dag 207, 13594 km

Klicka här för en karta över min pågående rutt jorden runt!

IMG_0879_800x574

Hejsan allihopa!

Idag skriver jag ifrån Tan-Tan som på rikitgt är starten och porten av Västsahara. Det fanns till och med en symbolisk port när man kom in i staden som bevisade detta; 2 kameler med deras ansikten vända mitt emot varandra. Jag kände en liten surrealistisk känsla då det regnat hela natten och vädret var väldigt grått & tråkigt; dvs inte alls som en öken ska vara:) Här sitter jag nu och hoppas att mitt nya bankkort ska komma till postkontoret i staden, men jag sitter inte riktigt vart som helst utan hos ännu en nyunnen vän i Younnes. Younnes är en mycket trevlig pöjk, några år yngre än mig och jobbar som bilmekaniker. Men mer om honom och vårt möte i tidsordning vet´ja:)

Vi kan ju prata om en kul grej först som min vän Jim gjorde för ett tag sedan. Ni minns honom hoppas jag som dykaren på akvariet i Emerells Port, England? Killen med hajtofflorna..Jim ställde upp i ett traditionsenligt lopp kallat Santa Dash i Chester England. Där man helt enkelt springer 4 km i tomtedräkt.
Men då Jim har en forskningsbakgrund med “threshersharks” (en hajsort) vid Malapascua, Fillipinerna så ville han göra detta som en välgörenhetsinsamling. Så då varför inte springa i full dykutrustning minus fenor? En brilliant idé som säkert lockade mångas uppmärksamhet. Tiden han gick i mål på var ju inte pjåkig heller,
22:40. Hatten av för dig Jim för en cool idé med en tanke i bakgrunden!
1453543_663796483643061_1402708331_n

Medans Jim svettades i sin tomtekostym så svettades jag i Marrakesh där jag lämnat staden utan plånbok men med ändå en god känsla i kroppen. Jag menar, saker som denna händer när man är ute och far och då jag inte är mister perfect så handlar det mer om att “minimera” dessa tillällen så gott jag kan med hjälp av min erarenhet och sunt förnuft. Kort sammanfattat så lär jag mig av mina misstag för att bli bättre! Nu vet jag om att en pengaöveröring via Westernunion är väldigt smidigt att använda i denna del av världen samt att man måste sprida ut sina pengar lite grann för att ha en reserv. Det var här som jag gjorde ett misstag. Nu löste det sig väldigt bra tack vare min vän Souffiane som hjälpte mig med slantar till internet. Hade jag inte mött honom hade det säkert gått ändå men med mera “böna och be” för att få använda internet ändå. Jag tror på att allting löser sig bara man lägger energi på det och lite välvilja bakom!
Vädret blev allt varmare ur sadelperspektiv ju mer söderrut jag kom, vilket verkligen uppskattades under nätterna där jag nu kan sova utan alla kläder jag haft innan. Min “torksession” under lunhtid behövs inte längre om det inte regnar såklart. Ett litet problem kvarstod och det var detta med vykorten som är svåra att skicka via trådlöst internet häromkring. Men det har jag nu löst med mobilt internet via ett kontantkort. En veckas surf (300 mb) kostar 26 kr så det var helt ok och kommer att räcka till många vykort och lite annan surf med. Detta är en lösning som jag troligtvis kommer att använda i öknen, jag ser mig själv med en bild på mitt mobila kontor; sitter där i sanden med datorn på cykelväskan:) Jag ska göra den bilden till verklighet så ni får se också!
Väl inne på mobilspåret så kan jag ju berätta om fler saker jag använder denna smarta manick till. Kartsystemet google maps låter mig ladda hem kartor att använda offline som är guld värt i öknen, då jag inte direkt behöver någon karta (det finns bara en väg:). Sedan har jag sett att via google översättningsprogram så kan man ladda hem språkpaket för offline bruk. Detta gäller inte bara att få text översatt, man kan även prata in en fras och få den uppläst på annat språk samt fotografera en text (tex en skylt) och översätta på det viset. Jag har ännu inte provat på denna app men ska göra det snart då min franska/arabiska inte är flytande:P
Jag använder också en guide av cyklisten Jean Baptiste (WWW.FREEWHEELY.COM). Han befinner sig just nu i Kamerun på sin väg till Sydafrika och har en mycket intressant blogg! Hans väg genom Elenbenskusten & Ghana kommer jag att följa nästan identiskt genom djungel och grejer:) Han har beskrivit en del problem som uppstått under hans väg som jag nu är lite mer förberedd på såsom recept på malariamedicin (blir fråntagen det annars), visum till Mauretanien (där datumen på visumet inte betyder när visumet gäller, utan under vilka dagar man ska göra entre i landet och har 30 dagar därefter), enda visumet till Elfenbenskusten är på 3 månader och kommer kosta 90 euro (!) samt en guide/kartläggning över Västsahara. Denna sistnämnda nyckel är min bästa kompis just nu och jag bifogar den nedan:
West Sahara
Så nu kan ni följa mig också hur jag beter mig för att skaffa mat och vatten genom denna speciella del av världen. Som en notering i dokumentet syns att dricksvattnet söder om Dakhla inteär dricksvatten längre. Här börjar jag köpa vatten på flaska samt använda vattenrening. Jag kommer att använda Xinix Aquacare 10 & 50. Xinix har skickat vattendesinfektion till Haiti sponsrar även multisportlag med vattendesinfektion. Det finns även 2 avstickare från huvudvägen som är på 8 mil tur och retur (Dahkla och Nouadhibou). Bara jag har vatten och mat så kommer jag inte att cykla till dessa ställen.

Vägen mot kusten var som fanns i mitt huvud nu och med det allt varmare klimatet så kändes det som om det gick hyfsat snabbt. I staden Tiznit så kom en man fram och tyckte jag skulle ta en omväg på ca 4 mil pga de otroligt höga bergen på 500 meter. Jag förklarade för mannen att jag nyss kom från Atlasbergen med det fyrdubbla värdet i antal meter över havet. Han sa då att jag var modig:) Kul att höra!

Jag blev också allt mer påkommen med kunskapen att fotboll är religion. Varje dag syntes människor som samlats för att följa detta påfund med en liten rund grej och jag fick känslan av att detta verkligen sammanfogar folk med för det mesta glädje. Jag kommer ju ifrån en helt annan värld men även i de minsta byarna man kan tänka sig såg folk mina Sverigekläder och gastade om Zlatan Ibrahimovic. Alltså, denna kille är ju större än någon annan! Alla vet vem han är och jag hör hans namn dagligen. Jag vill här passa på att “tacka” Portugal för att vara ett nummer för stort för lillebror Sverige. Diskussionen med en kille från gatan utanför Agadir:
Killen: “Sweden, ahh Ibrahimovic. You lost against Portugal, no going to Brazil”
Jag: ” Yes, too bad. But Zlatan were good”
Killen: Yes, sorry fo you..Here take these…
Vips så får jag en påse med mandariner. Jaha, tänkte jag..Så kan det vara:)

Vid Mirleft så mötte jag mitt efterlängtade hav och slängde mig i det blå snabbare än någon kan säga “det kan du fethaja”..Kallt, stora vågor, starka rip-strömmar men skönt! De sista milen in till Sidi Ifni, där jag tänkt övernatta, var vackert längs kustlinjen och jag njöt av känslan att vara ren:) Inte var dag det..Hahaha. Morgonen därpå passerades de sista tunga backarna fram till Dakar, Senegal för att göra entre i det platta och sandiga. I Guelmim svängde jag söderrut med vinden i ryggen på den väg jag kommer befinna mig på ett tag framöver. Vinden kommer i pincip alltid från detta håll så jag räknar med att göra 15 mil om dagen om inget särskilt händer. Vad gäller läget med landminor så har jag hört från flera håll (polis och vanliga människor) att runt huvudvägen är det ingen fara. Bara om man tar sig ett par km in i området. Jag tänker dock inte ta några risker utan i första hand tälta vid militärkontroller eller runt hus där jag frågat om lov. I andra hand så blir det där jag ser tydliga spår i sanden ifrån tex fordon och dyligt. Ett intressant läge kommer vid gränsen mellan Västsahara och Mauretanien i det så kallade “no mans land”. Men mer om det när jag kommer dit;D.
Här i Tan-tan väntar jag nu på mitt kort som ska komma på posten. Jag bor hos Youness som bjudit in mig efter att vi träffats när jag lunchade. Youness kan inte så mycket engelska utan vi kommunicerar en del via mobiltelefonen. Jag fick nöjet att träffa hans vänner igår kväll när vi promenerade runt i Tan-tan.

Så min plan nu är att vänta på mitt kort och sedan fortsätta ner mot Dakar. Kommer det inte inom 3 dagar så får jag hitta på något nytt:) Min rutt ifrån Dakar, Senegal går genom landed –>Gambia–>Senegal igen–>Guinea–>Elfenbenskusten–>Ghana, där jag flyger vidare ifrån Accra. Denna “andra”halvlek av Afrika är beräknad till drygt en månad. Jag har som mål att flyga ifrån Accra allra senast 1a mars, men helst lite tidigare. Varför det? jo, för då har våren kommit till USA men också en annan anledning som jag ska berätta för er om nu, som jag hoppas glädjer många:)

Med tanke på mitt & Lindas seriösa förhållande & framtidsplan så blir 3 år ute på vägarna en väldigt lång tid. Så jag kommer faktiskt att göra 3 st brejk och komma hem till Sverige 2014 & 3 st 2015:). Dessa brejk kommer dels att ske när jag flyger från en del av världen till en annan men också tex mitt i Sydamerika.
Jag kommer att arbeta på posten (är tanken) när jag är hemma då jag upp till 18700 kr i inkomst inte behöver betala någon skatt. Så det känns effektivt att göra så:) Mina brejk kommer bli på ungefär 1 vecka innan det bär iväg igen. Jag har beslutat detta i samtycke med Linda (som stöttar mig något så otroligt, tack för det<3) för vi vill inte riskera vår framtid tillsammans.
Så räkna med att få se mitt ansikte vecka 10 kära postkamrater:) Då ba kör vi igen:)

Linda stöttar mig såklart men jag känner även ert stöd ifrån familj och vänner, stort tack till er med! Det blir inte så mycket bilder denna vecka men jag har filmat en del som jag tänkt ladda upp efter öknen. En film som visar Marockos olika sidor:) Så håll till godo så ska jag fota lite mer nästa vecka:)

DreamBig!

m/__(”,)__m/

Tyckte du om vad du läste?
Mitt cykeläventyr jorden runt gör jag för att samla in pengar till drabbade/anhöriga av cancer (Cancerfonden) samt för att motarbeta hajfensindustrin (Seashepherd). En gåva genom en donation är värd mycket, ingen gåva är för liten<3
Gör detta till en kul grej, donera 200 kr och du får ett personligt Riktigt vykort av mig:)Klicka här

XINIX-LOGO-linje-3

Det här inlägget postades i Acke, cykel och världen, 2013. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tan-Tan, Västsahara

  1. We’re a team of volunteers along with beginning the latest program in this online community. Your website made available people together with beneficial facts to function about. You have completed a notable practice and our whole location will probably be thankful to you personally.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>